Architects:eklund_terbeek
Location:Rotterdam, The Netherlands
Lead Architects:Dominique ter Beek & Jenny Eklund
Area:200.0 m2
Project Year:2017
Photographs:Rene de Wit, Jansje Klazinga
Contractor Casco:Maasbouw, Ridderkerk
Contractor Interior:BDS, Oud Oublas
Fixed Furniture:Unger Beerends, Rotterdam
Construction:IMD Rotterdam
扩展阅读
Text description provided by the architects. eklund_terbeek designs a spacious apartment in a former school. Rotterdam based firm eklund_terbeek architects designed a spatial loft in a former school building from 1912. The building has been transformed into six apartments through Collective Private Commissioning. eklund_terbeek architects were responsible for the transformation of the whole building and designed one apartment in detail. The apartment consists of two former classrooms and the adjacent hallway zone. The wall between the two classrooms is removed to create a large loft-like living space. The ceiling height of five meters offered possibilities for creating new intermediate floors and more intimate areas. In addition to the characteristic mushroom-shaped windows between classroom and corridor, a few strategically placed new openings create sightlines and increase the sense of spatiality and light.
In the living space, a white box is suspended from the ceiling, creating a lower and more intimate sitting area underneath. Inside the box, the workspace is situated, which can be reached by a stair hidden behind the large bookshelves. The workspace has a private atmosphere, with views directed towards the garden, but is yet part of the living. A small opening provides an overview of the kitchen and dining area underneath. The kitchen, mainly consisting of a large concrete island, is placed in the high part at the opposite end of the living space. An oversized extractor hood, suspended from one of the loadbearing beams, mirrors the workspace box on the other side.
In the adjacent hallway zone, a mezzanine floor is added to provide space for two bedrooms. The bedrooms have low ceilings and alcove beds. Both rooms have interior windows with a connection to the entrance hall or the living space. On the ground floor, a box containing a walk-in-closet and the stairs to the bedrooms divides the space in entrance hall and bathroom. The main part of the bathroom is designed as a circulation space, directly connected to the dining area, but can be closed off for privacy. The five original school toilets are given different functions and are integrated into the new bathroom. A mirror across the rear wall of the bathroom makes it possible to experience the original length of the school hallway, with its ten toilet doors.
The interior of the apartment merges old and new, contemporary and traditional, refined and rough into a balanced whole. When possible the original details of the school are preserved. Walls and loadbearing beams are rendered white and the rough concrete ceiling is exposed to add contrast and texture and increase spatiality. A family of interior elements in dark walnut wood, such as the large bookshelves, the dining table and the kitchen closets, provide warmth and a sense of continuity. In the hallway zone, the original yellow glazed brickwork is preserved. In the monumental entrance a complementing walnut panel serves as a focal point and in the bathroom, a contrasting matte anthracite tile is added.
  • Project by
    懒,什么都没留下
    该项目未编辑名称
  • 评论
  • 资料
  • schoolhouse
  • 位置荷兰  Rotterdam
  • 设计eklund_terbeek
  • 时间2017
  • 发布2018-02-01 22:33
  • Pic数17
  • 评级
  • 人气120
  • 图片信息
    关键字
  • 国家
  • 城市
  • 设计
  • 时间
  • 介绍
  • 没有热评,还不赶快补一刀!?
    回到顶部